Cari Hesap Takibi

CARİ HESAP NEDİR ?

Bir işletme sahibi olarak gelir ve giderlerinize hakim olmalısınız. Eğer gelir gider takibini kayıt altına almaz ve belirli periyotlarda kontrol etmezseniz bir süre sonra hesabı kaçırma riski altındasınız demektir. Bu durumda, cari hesap takibini iyi yapmalı ve kayıtları düzenli olarak kontrol etmelisiniz.

1- Her şeyden önce: Cari hesap nedir?

TDK’ya göre İki kişinin herhangi bir hukuki sebep veya ilişkiden doğan alacaklarını teker teker ve ayrı ayrı istemekten karşılıklı olarak vazgeçip bunları kalem kalem alacak ve borç şekline çevirerek hesabın kesilmesinden sonra çıkacak artan tutarı isteyebileceklerine ilişkin sözleşme cari hesap sözleşmesi olarak tanımlanmaktadır.

Diğer bir deyişle Cari hesap, şirketinizin müşteri ve tedarikçileri ile arasında geçen tüm işlemlerin tutulduğu hesaptır. Müşterinize bir mal/ hizmet satar, alacaklı olursunuz ya da satış faturası kesersiniz. Tedarikçinizden mal/hizmet alırsınız gider yazar ya da alış faturası oluşturursunuz.

2- Peki Cari Hesap tutmak neden önemli?

Zaten küçük bir işletmeyim, gelir gider tutmak ne kadar zor olabilir ki? diyebilirsiniz. Ürün veya hizmet satıyor olun, mutlaka bunları alır ve satarsınız. Yaptığınız her alım/satımı kayıt altına almalısınız.

Gelir ve giderlerinizi kayıt almak ve bunları belirli periyotlarla incelemek işletmeniz için hayati öneme sahiptir. Böylece firmanıza yönelik kâr/zarar durumunuzu ortaya çıkararak kârlılığınızı ölçebilir ve geleceğe yönelik adımlarınızı bu duruma göre atarsınız.

3-Excel Cari Hesap Takip Defteri olarak kullanılamaz mı?

Tabi ki kullanabilirsiniz. Excel vb. bir programını cari hesap defteri olarak şu şekilde yapabilirsiniz:

Her bir müşteri ve tedarikçiniz için ayrı ayrı cari hesap kartı oluşturursunuz.

Bu cari hesap kartlarına müşteri ya da tedarikçiniz ile ilgili tutmanız gereken bilgileri kaydedersiniz; şirket unvanı, yetkili adı/soyadı, alacak bakiyesi, borç bakiyesi, vergi numarası, hesap numarası, fatura tarihleri vb.

Her bir işlemden sonra borç ya da alacak olarak bu kartlara işlem yapmalısınız.

Sonrasında kâr/zarar durumunu görmek için başka bir kartta tüm borç ve alacaklarınızı listelersiniz.

Çıkabilecek hataların önüne geçmek için bu tabloları düzenli olarak kontrol etmeli ve hatanın olduğu yeri tespit edebilmek için girilen kayıtları teker teker kontrol etmelisiniz.

4-Peki Cari Hesabını daha kolay nasıl yapabilirim?

Kime ne kadar borcunuz var kimden ne kadar alacağınız var anlık olarak Excel yardımıyla göremezsiniz. Ancak SA yazılımın ön muhasebe programı yardımıyla Cariyle yaptığınız bütün alım/satım işlemlerini anlık ve güncel olarak görebilirsiniz.

SA yazılımın ön muhasebe programıyla Carinize yönelik kayıtları kolaylıkla tutabilir ve şirketinizin kârlılık durumunu öğrenebilirsiniz.

Diyelim ki yeni bir yatırım yapmayı düşünüyorsunuz ve bu doğrultuda bankadan kredi çekmeyi planlıyorsunuz. SA yazılım sayesinde Ödemelerinizi hesaplarken aylık olarak ödeyebileceğiniz tutarı daha sağlıklı olarak belirleyebilirsiniz.

5-Cari Hesap takibini başkasına yaptırsam olmaz mı?

Cari hesap takibi yapmak bir işletmenin olmazsa olmazıdır. Gelir ve giderlerinize hakim olamazsanız bir süre sonra hesabı kaçırabilir ve geleceğe yönelik adımlar atamazsınız. Ancak bir SA ön muhasebe programı edinerek Cari hesap takibi için ayrıca bir personel çalıştırmaz ve kolaylıkla gelir/giderlerinizi takip edebilirsiniz.

6-Peki Neden SA?

Öncelikli olarak SA ön muhasebe programını kullanmak için ne muhasebe eğitimine ne de bilgisayar konusunda üst düzey bir eğitime ihtiyacınız yok.

Tamamen yerli yapım ve Türk mühendisler tarafından tasarlanan SA kullanışı kolay ve tamamı Türkçe,

SA ön muhasebe programını edindikten sonra artık saatlerinizi bilgisayar başında geçirmenize gerek kalmayacak,

Sizden belirli periyotlarla (3 aylık, 6 aylık veya yıllık) lisans ücreti talep edilmez. Bir kez lisans alır programı süresiz olarak kullanırsınız.

Programa yönelik herhangi bir soru veya sorununuz da teknik destek birimimize kolaylıkla ulaşabilir ve sorununuza anında çözüm bulabilirsiniz. Üstelik ilk 3 aylık teknik destek ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Veritabanınız sizin bilgisayarınız da olacağından, veritabanınız her zaman güvende olacaktır.

Bilgisayarınızda oluşabilecek sıkıntılar sonucu veri kaybı yaşamamanız için Bulut Yedekleme hizmetiyle verileriniz her zaman güvende olacaktır.

O halde siz de işletmenizin gelir/gider takibini kolayca yapmak, Cari Hesaplarınız anlık olarak takip edebilmek için bir SA edinin. Göreceksiniz ki SA yardımıyla gelir/gider takiplerinizi yapıp kârlılığınızı ortaya koyduktan sonra geleceğe daha kararlı ve emin adımlarla ilerleyerek, işletmenizi daha hızlı büyütebilirsiniz.

İster küçük ister büyük işletme olun siz de SA yazılımın yenilikçi ve her yönüyle hayatı kolaylaştıran özelliklerini keşfetmek için ücretsiz olarak 14 gün deneyebilirsiniz.